maandag 7 maart 2011

Eerst zien, dan geloven. Eerst bewijzen, dan weten?

Er stond een artikel in de krant over de ontdekking van de NASA dat er effectief buitenaardse levende organismen zijn. Dat is mooi om de arrogante naïevelingen die prat gaan op 's mensen uniciteit als levende wezens in de kosmos wakker te schudden. Maar de rest van de wereld kan hier toch niet op hebben zitten wachten? Sommige dingen zijn toch zodanig evident dat er geen bewijs voor nodig is. We weten al lang dat de kosmos onbevattelijke afmetingen heeft, met zoveel sterren en planeten als er zandkorrels zijn op de aarde. Dus ook al is de aarde uniek in zijn soort als zijnde in staat om complex leven te ondersteunen, het ware ferm dat er onder al die miljoenen planeten geen enkele bewoonbare planeet zou zijn. Komt nog bij dat de andere levensvormen in de ruimte niet per sé op ons hoeven te lijken en dat de kans dus bestaat dat zij heel andere condities nodig hebben om te overleven dan wij.

Een paar wormen is één ding, maar intelligent leven is nog wat anders. Dus voorlopig mogen we geloven dat er buitenaards leven is, en zijn wij nog altijd lekker de slimste. Maar als we dezelfde redenering als hierboven volgen lijkt het nogal evident dat de mens niet het enige intelligente wezen in het universum is, en moeten we zelfs toegeven dat de kans er inzit dat er aliens zijn die veel verder ontwikkeld zijn dan wij. Volgens mij is er al veel langer bewijs daaromtrent dat ons gewoon verzwegen wordt, zodat ons superioriteitsgevoel niet in het gedrang komt en we ons vooral geen vragen gaan stellen over waar we helemaal mee bezig zijn. Het idee van superieure aliens brengt vragen met zich mee over moraliteit, onze omgang met de planeet, een eventueel buitenaards beleid... Dat leidt alleen maar af van onze plicht te consumeren. Vandaar dat iets aannemen als waar, zonder het eerst wetenschappelijk bewezen te hebben, not done is. Het is bullshit, totdat er tastbaar bewijs is. Een logische redenering zonder wetenschappelijk bewijs wordt van de hand gewezen als naïef, arrogant, zelfs subversief.

Ik stel me vragen bij de eerlijkheid van sommige van die 'wetenschappelijke' bewijzen. Het publiek krijgt immers maar net genoeg info om de brave, gehoorzame consument te blijven die hij is. We moeten ons geen illusies maken over de intenties van de sponsoren van wetenschappelijk onderzoek. De belangrijkste motivatie achter het (gedeeltelijk) vrijgeven van onderzoeksresultaten is maar al te vaak het consolideren van de gevestigde orde, in het belang van degenen die de touwtjes in handen hebben. We worden bang gemaakt of op andere manieren gemanipuleerd om te blijven geloven dat onze wereld op de best mogelijke manier gerund wordt door goedbedoelende medeburgers die onze belangen eerlijk ter harte nemen. En in één adem worden we overtuigd van het nut en de noodzaak van bepaalde producten, een bepaald beleid, een bepaalde cultuur. And we buy it. From the top of my mind: de fluorcampagne die ons doet geloven dat fluor gezond is voor je tanden, de maanlanding als a giant step for mankind terwijl het ging om je reinste Cold War propaganda, gevaarlijke GMO's voorstellen als de oplossing voor honger in de wereld, het minimaliseren van de menselijke impact op het broeikaseffect, de hetze rond de Mexicaanse griep.

Nou ja. Ik wil me hier niet opwerpen als verdediger van wilde conspiracy-theorieën die nergens op slaan. Maar mensen, laat je niet rippen. Ons begrip van de wereld en het universum reikt verder dan het inslikken van wat de overheid en de media ons voederen. We zijn slimmer dan dat. Durf naar je intuïtie en gezond verstand te luisteren en te onderkennen hoe deze meer dan eens haaks staan op wat bepaalde autoriteiten ons willen doen geloven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten